Riigikogu esimehe kõne Võidupüha tänujumalateenistusel, 22. juunil 2016 Tori kirikus

Sõbrad, Vabadussõjas saavutatud võit Nõukogude Vene punase terrori ja Balti parunite landesveeri vägede üle on helgemaid peatükke Eesti ajaloos. Esmakordselt ajaloos täitus kauaaegne unistus – sündis Eesti oma riik.

Eesti ei olnud noil keerulistel aastatel üksi. Meid abistas Briti laevastik, meid abistasid vabatahtlikud Soomest, Rootsist, Taanist, Ingerimaalt. Meiega võitlesid koos Vene valgekaartlased ja Läti väeosad. Ja me võitsime.

Nii ka täna. Koos liitlastega oleme tugevad ja suudame seista vastu meid ähvardavatele ohtudele. Need saatusekaaslased, kes Nõukogude Liidu lagunemise järel jätsid põhimõttelise valiku „ida“ ja „lääne“ vahel tegemata, püüdes leida „kolmandat, nii-öelda oma teed“, on pidanud taluma faktilise kontrolli puudumist osa territooriumi üle või kannatama riigipiiride vägivaldse muutmise pärast.

1940. aastal oli Eesti üksi, liitlasteta ning kaotas oma iseseisvuse. 25 aastat tagasi iseseisvust taastades tegi Eesti põhimõttelise valiku lääne kasuks, tagasi Euroopasse, kuhu me oleme kogu aeg kuulunud. Me oleme saavutanud liikmelisuse organisatsioonides – Euroopa Liidus ja NATOs – millest meie saatusekaaslased võivad vaid unistada. Meie majanduse areng ja turvalisus on kaitstud paremini, kui kunagi varem.

Kuid nii nagu vabadussõjas saavutatud võit vajas kindlustamist, nii vajavad kaitset ka meie tänased saavutused. Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonide järel aktiviseerunud euroskeptikute võitlus Euroopa Liidu lagundamiseks on ühtlasi võitlus NATO liitlaste omavahelise usaldusliku koostöö vastu. Sestap soovivad need, kes räägivad Eesti vabastamisest Brüsseli ja Washingtoni diktaadist, lahutada meid sel keerulisel ajal liitlastest ja relvavendadest, muuta meid ahvatlevaks saakloomaks kiskja koopa kõrval.

Sõbrad. Eesti ei ole üksi. Meie mured on meie partnerite mured ja vastupidi. Eile lõppenud õppustel Saber Strike osales 13 NATO liitlas- ja partnerriigist ligi 10 000 sõdurit.

Vabadussõjas, külg külje kõrval oma liitlastega, sündis Eesti riik. Nõndasamuti jääb Eesti riik kestma – tihedas koostöös oma liitlastega.

See sissekande postitati kategooriasse Uncategorized. Lisa otselink järjehoidjasse.

Üks vastukaja sissekandele Riigikogu esimehe kõne Võidupüha tänujumalateenistusel, 22. juunil 2016 Tori kirikus

  1. Mart Jänes ütles:

    Ok. MJ

Lisa kommentaar

Tere e-posti aadress ei avaldata. Vajalikud väljad on märgitud: *

*


*

Kasutada saab järgmisi HTML märksõnu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>