Kes teostab järelevalvet järelevalve üle?

Lugedes laupäevasest Postimehest artiklit „Maavalitsuse valimisstaabid“ hakkasin mõtlema Jõgeva Maavanema Viktor Svjatõševi kandideerimise üle Jõgeva linnas. Mulle ei tee muret mitte nii väga maavalitsuse muutumine valimisstaabiks, sest seda on nad suuremal või vähemal määral niikuinii, vaid demokraatliku valimisprotsessi usaldusväärsus.

Nimelt on maavanem see, kelle otsusega  moodustatakse maakonna valimiskomisjon. Ning valimiskomisjoni esimees maasekretär allub oma töösuhtes maavanemale. Maakonna valimiskomisjonil on pädevus lükata ümber valla või linna valimiskomisjoni otsuseid ning teha ettekirjutus uueks otsuseks, mis on sisuliselt valla või linna valimiskomisjonile järgimiseks kohustuslik. Mida see aga tähendab? See tähendab, et maavanema kandideerimisega Jõgeva linnas on tekkinud hüpoteetiline olukord, kus Jõgeva linna valimiskomisjoni poolt langetatava otsuse ümberlükkamisel on maavanemal võimalus mõjutada valimiskomisjoni otsust, sest tema on selle moodustanud. Näiteks 2009. aasta valimiste maakonna valimiskomisjoni  seitsmest liikmest viis oli maavalitsuse ametnikud ja kaks asendusliiget olid samuti maavalitsuse ametnikud. Seega teostab valimiste üle järelvalvet komisjon, mis oma igapäevatöös allub ühele kandidaadile.

Ma siiralt usun, et meie maavanem on aus mees ja külajutud varasematest valimispettustest on mõne kadeda konkurendi fantaasia vili, sest Eesti riigi esindajana peab maavanem seisma demokraatlike väärtuste ja vabade valimiste eest. See aga tähendab, et maavanema ja tema juhitava institutsiooni erapooletuses järelvalve teostamisel ei tohi olla võimalust kahelda. Ei tohi olla isegi teoreetilist või hüpoteetilist võimalust, et valimiskomisjonide otsused on mõjutatavad, sest muidu muutub haavatavaks vabade valimiste olemus. Ning maakonna valimiskomisjoni erapooletust ei pea isegi otseselt mõjutama, vaid see võib olla mõjutatud ka juba sellest, et nende asutuse juht on lugupeetud ja hea ülemus, mis võib kallutada seda komisjoni langetama maavanemat soodustavaid otsuseid.

Toome illustreeriva näite: Jõgeva linna valimiskomisjoni kohta esitatakse kaebus valimiste tulemuse üle ja nõutakse korduslugemist, sest kahtlustatakse valimispettust just maavanema meeskonna poolt. Kuna maakonna valimiskomisjon on moodustatud maavanema poolt ning selle liikmed enamuses alluvad oma töösuhtes maavanemale, siis esitatud kaebuse lükkab maakonna valimiskomisjon tagasi ja kahtlused valimispettuse osas on justkui ümberlükatud ja kahtlane tulemus on õiguspärane.

Vabade ja õiglaste valimiste korraldamiseks EI TOHI EKSISTEERIDA ISEGI KÕIGE VÄIKSEMAT KAHTLUST VALEMÄNGUKS. Kahjuks on maavanema kandidatuuri esitamisega õõnestatud vabade ja õiglaste valimiste mainet, mis on väga kahetsusväärne. Miks peaksid valijad usaldama maavanema poolt moodustatud institutsiooni järelvalvatavat süsteemi, kui maavanem ise selles süsteemis tahab teha tulemust. Nii jalgpallis kui valimistel on reeglid, mille järgimist jälgib kohtunik. Aga kas lõpptulemust saab ausaks pidada, kui kohtunik kannab  vastasmeeskonna särki?

Asso Nettan

See sissekande postitati kategooriasse Uncategorized. Lisa otselink järjehoidjasse.

4 vastukaja sissekandele Kes teostab järelevalvet järelevalve üle?

  1. kurnäu ütles:

    Ära loodagi, et elus õiglust on. Need, kes püüavad rääkida õiglusest, on hoopis kibestunud ja vähemuses. Liidreid saadab edu ning jäta meelde, et võitjate üle kohut ei peeta!

    • assonettan ütles:

      Ei loodagi, et elus õiglust on, kuid loodan, et seda saab kunagi olema. Ja antud kirjatüki mõte on juhtida tähelepanu augule seadusandluses, mitte õiglus. Te eksite, kui arvate, et võitjate üle kohut ei peeta. “Kuningas ei eksi mitte kunagi, kuni oma troonil veel istub. Tema vead selguvad alles siis, kui tal on kroon peast ära kistud.” Ühe hea laulu sõnad räägivad nii. Igal oinal on oma Mihklipäev, teab vanarahvas rääkida. Reeglid peavad olema selged ja kõikidele võrdsed, siis ei olegi vajadust võitjate üle kohut pidada.

  2. rautame rege ütles:

    Vabandage, kuidas saab kandideerida valimistel inimene, kes seab kahtluse alla maavanema poolt ülesseatud valimiskomisjoni? See on solvamine ja see inimene, kes teisi solvab peaks kõigepealt peegliga ennast vaatama.

    • assonettan ütles:

      Vabandan, kui kedagi solvasin. See ei olnud tahtlik. Sean kahtluse alla maavanema poolt ülesseatud valimiskomisjoni tingimustes, kui maavanem ise kandideerib enda poolt ülesseatud valimiskomisjoni vastutusalas. Siin on suur vahe. Ja kandideerida KOV valimistel saavad mitmesugused inimesed, ka need, kes analüüsivad ja seavad mõningaid asju kahtluse alla. Arvan, et need viimased ei ole kõige hullemat tüüpi inimesed, kes kandideerivad.

Lisa kommentaar

Tere e-posti aadress ei avaldata. Vajalikud väljad on märgitud: *

*


*

Kasutada saab järgmisi HTML märksõnu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>