Osaluskohvikus osalenud eakad nägid end ideede elluviijatena

Osaluskohvikud loovad iga linlase jaoks võimaluse suunata linna arengut. Sel nädalal kutsusime osaluskohvikusse nii eakaid kui noori. Järgmine osaluskohvik (3.10.2013) aga käsitleb Pärnut kui perelinna. Näeme, et osaluskohvikute abil saab muuta linna valitsemist avatumaks ning kaasata otsustamisse enam linnaelanikke, organisatsioone ja seotud huvigruppe. Seetõttu korraldame neid nii enne ja ka peale valimisi.

Esimene osaluskohvik toimus 24. septembril Eakate Avahoolduskeskuses. Keskus on Pärnus eakate seas tuntud ning annab neile võimaluse aktiivselt osaleda nii huvitegevustes kui seltsielus.

Eakate elu Pärnus käsitleval osaluskohvikul esitati mitmeid nutikaid ettepanekuid. Eakad nägid enda rolli ka ideede elluviimisel. Suur huvi näha oma ideede teostumist ning ise sellele ka kaasa aidata näitab, kui vähe oskab linnavalitsus sellele tähelepanu pöörata. Kõike mõõdetakse rahas ning seetõttu jäävad tähelepanuta need algatused, kus inimesed ise oma huvist käed külge lööksid ning mis nõuavad vaid linnapoolset huvi ning kaasa aitamist. Näitena võib tuua idee, kuidas aidata üksinda nelja seina vahele jäänud liikumispuudega eakaid. Selliseid inimesi on päris palju. Nende turvatunde ja heaolu tõstmiseks pakuti lahendust eakate endi poolt korraldatava nn. seltsi pakkumise programmina, kus aktiivsed eakad lepivad kokku külastuskorrad ja aitavad nii oma eakaaslasi, kes ei pääse liikuma. Niisamuti sooviti tööle panna suhtlusliin, mille tööshoidmise eakad ise saaksid korraldada.

Eakate poolt tõstatati ning toetati mitmeid ideid, mis on sotsiaaldemokraatide Pärnu programmis. Näiteks leidsid toetust keskendumine aastaringsete töökohtade loomisele, avaneva terviseturu võimaluste kasutamine, lähivaldadega koostöö linnaliinide pikendamiseks maakonda, noorte ettevõtlusõpe põhikoolis ning noorte töömaleva loomine.

Murekohtadena tänases Pärnus toodi välja linnaliinibusside sõidugraafikute muutmise vajadus, mis arvestaks plahvatuslikult kasvava reisijate arvuga koolitundide lõppedes (eriti liin nr 14 osas) ning vähendaks ümberistumisi. Veel juhiti tähelepanu halvale teede korrashoiule talvel, kus lumevallid ja libedus takistavad bussidele pääsemist ja jala liikumist, rääkimata liikumisest vankri või ratastooliga.

Sotside poolt kavandatud ettevõtlusõppe viimine põhikooli, ettevõtlusideede arendamine ja investorite kaasamine toodi eakate poolt välja väga olulisena ning mitmedki eakad ütlesid, et nooremana alustaksid nad kindlasti ka ise ettevõtlusega. Selleks on aga kindlasti vaja koolitust. Piirkonna arengu jaoks peeti oluliseks panustamist haridusele. Niisamuti leidis heakskiitu programmis sisalduv aastaringselt toimiv noorte töömalev. Positiivsena nähti seda, et nii kasvab noorte tööharjumus ning seotakse eri põlvkonnad. Hooajalisuse vähendamisel nägid eakad Pärnu heaolu- ja terviseteenuste potentsiaali avaneva Euroopa terviseturu näol, selgelt toodi esile, et eelkõige on Pärnu kuurortlinn.

Unistustepildina tõid eakad välja 2020. aastaks pensioni tõusmise 700 euroni, tasuta arstiabi, järjekordade lühenemise arstiabi saamisel, soovi tasuta bussisõidule alates 65. eluaastast ning hambaravi hindade osalise kompenseerimise.

Koosviibimisel toodi ühe probleemina välja ka infopuudus. Kuigi sündmusi toimub päris palju, siis sageli jäetakse sinna minemata, sest puudub teavitus või hinnainfo. Ettepanekuna toodi välja kas linnalehes, eakatele suunatud lihtsas regulaarses trükises või Pärnu Postimehega paremas koostöös ilmuv ülevaade sündmustest, kus alati oleksid välja toodud ka sündmuste hinnad. Koolivaheaegadel oleks ruumi ka sellistele ettevõtmistele, mis sobiksid vanavanematele koos lastelastega. Suure puudusena toodi välja koordineerimatus Pärnus toimuva osas – väga palju on kattuvaid sündmusi. Eakate ühe soovina oli sarnaselt invabussile käivitada sotsiaalbuss, mis koguks eakad linnast kokku, viiks ujuma, ja tagasi koju ning näiteks ajalehtede kogumine tulehakatuseks enne nende sattumist prügi hulka.

Osaluskohvikutest toimub ülekanne veebiaadressil http://blogid.sotsdem.ee/parnu, samal aadressil on kättesaadavad ka osaluskohvikute videokokkuvõtted.

Piret Hallik-Sass
Sotsiaaldemokraatliku erakonna Pärnu linnapeakandidaat
GSM 5660 5860

See sissekande postitati kategooriasse Uncategorized. Lisa otselink järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Tere e-posti aadress ei avaldata. Vajalikud väljad on märgitud: *

*


*

Kasutada saab järgmisi HTML märksõnu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>