Toimiv demokraatia, tugev omavalitsuslik haldustasand, tasakaal valitsustasandite vahel ja kättesaadavad ja kvaliteetsed avalikud teenused

Noorsotside Valga klubi juhatuse liige Kermo Küün ja Valga linnapea Kalev Härk esindasid 23. – 24. märtsil SDE osakonnajuhtide koolitusel, mis toimus Strand SPA & Konverentsihotellis,  Pärnus, SDE Valga osakonda. Lisaks neile osalesid Valgamaalt veel ka Sangaste vallavanem Kaido Tamberg ja Helme vallavanem Tarmo Tamm. Lähenevatele valimistele mõeldes räägiti sellel koolitusel omavalitsuste eelarvest, muredest, võimalustest ja väljakutsetest; valimiskampaaniast sõltuvalt omavalitsuse suurusest; mõjusa valimisloosungi koostamisest; enamlevinud müütidest sotside kohta ja kuidas neid ümber lükata; asjadest, mille eest SDE kohalikul tasandil seisab ning KOV valimiste praktilisest korraldusest.

Kokkuvõte seminarist:

Riigikogu liige Eiki Nestor ja Valga linnapea Kalev Härk rääkisid teemal: Kus on riigi rahakotis omavalitsus? Tuleb tunnistada, et seadused kohustavad kohalikke omavalitsusi ja ka vabariigi valitsust rohkemaks, kui selleks on rahalisi võimalusi. Avaliku sektori eelarve tasakaalu viimise ajutised lahendused on ühekordsed ja jätkusuutmatud. Pikemas perspektiivis ei saa me jääda Euroopa Liidus „saajaks“ riigiks.

Vihula vallavanem Raivo Uukkivi, rääkis oma ettekandes suure ja väikse KOV juhtimisest.

Võrdlesime Rae ja Vihula valda Geomedia „võimekuse“ uuringu alusel. Järeldasime, et võrreldavate valdade puhul ei ole võimalik teha üle-eestilisi üldistusi. Seega on raske  ühise mõõdupuuga võrrelda 226 erinevat omavalitsust.

Peale selle andis Raivo Uukkivi ka kogemuslikke näpunäiteid valimiskampaaniaks. Meeles peaks pidama kolme põhimõtet:

–         Ära  valeta valijale/kodanikule

–         Ära tee vaid mõttetut ja tühja kriitikat, pigem analüüsi ja näita alternatiivseid ja sinu arust paremaid võimalusi.

–         Ära anna rumalaid lubadusi

Pärast lõunapausi jätkas Rahvusooperi Estonia ooperijuht ja kogemustega reklaami- ja üritusturundaja Mart Mikk, rääkides meile hea valimisloosungi põhitõdedest. Mart Mikk on ka slogani „Inimene eelkõige“ autor.

Hea slogan on kooskõlas selle sõnastajaga ning rõhutama tema tegevusvaldkonda või põhiolemust. Slogani tegemiseks tuleks varuda aega ja olla aus. Paljud sloganid ja loosungid, mis on loodud aastaid või aastakümneid tagasi, on kasutusel ning hästi tuntud  kuni tänase päevani, seega peaks slogan olema ka meeldejääv. Tuleb välja tuua kasulikkus ja  väärtuslikkus sihtrühma jaoks arusaadavas keeles. Hea slogan on lihtne lihtne, kuid hest sõnast tavaliselt ei  piisa. Samas, iga sõna alla 10 tuleb kasuks;)

Analüüsisime ka erinevate USA presidendikandidaatide lubadusi ning moodustasime enda loosungeid.

Pärast loosungite tegemist hakkasid Eiki Nestor, Indrek Saar ja Kajar Lember ümber lükkama müüte ja laimu sotside kohta. Müütide ümberlükkamine on tähtis kuna lugude rääkimine on poliitilise retoorika võimsaim relv. Müüdid on enamasti saadetud lendu meie konkurentide poolt, kuna müüdid, legendid ja stereotüübid on inimeste veenmisel hädavajalikud.

Õhtul oli meil vaba aeg, mis oli suurepärane aeg maha istumiseks mõne teise koolitusel osalejaga, et temaga juttu vestelda.

Teisel päeval rääkis riigikogu liige Kajar Lember meile sellest, mille eest SDE kohalikul tasandil seisab. SDE eesmärkideks on igal tasandil toimiv demokraatia, tugev omavalitsuslik haldustasand, tasakaal valitsustasandite vahel ja kättesaadavad ja kvaliteetsed avalikud teenused. 

Kermo Küün, NS Valga klubi juhatuse liige

See sissekande postitati kategooriasse Määratlemata. Lisa otselink järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Tere e-posti aadress ei avaldata. Vajalikud väljad on märgitud: *

*


*

Kasutada saab järgmisi HTML märksõnu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>