Rein Randver: 16-aastane on valmis otsustama oma kodukoha tuleviku üle

reinrandverJuba sel kolmapäeval, 11. veebruaril, läheb Riigikogu saalis kolmandale lugemisele Eesti Vabariigi Põhiseaduse muutmise eelnõu, millega soovitakse langetada aktiivne valimisõigus ehk õigus valida kohalike omavalitsuste volikogude valimistel 18. eluaastalt 16. eluaastale. Mina hääletan selle seaduse poolt! Alljärgnevalt toon välja mõningad põhjused, miks.  

Olles korduvalt suhelnud gümnasistidega leian, et nad on valimisteks valmis. Noor inimene teab ja tunnetab, mis toimub tema kodukohas ning mida oleks vaja teisiti teha. Sellele annavad tõepinda juurde ka juba toimivad noortevolikogud. Lubades kohalikel valimistel hääletada ka 16- ja 17-aastastel, aitab see kohalikel omavalitsustel kaasata noori kohalike elu asjade arutamisesse ja eelkõige otsustamisesse. Loomulikult suhtlesin noortega ja kuulasin nende arvamust pidevalt ka olles Tõlliste vallavolikogu esimees, kuid hääletamine on otsene viis otsustamiseks, poliitikas kaasa löömiseks.

Vaadates Eesti madalat valimisaktiivsust on oluline, et noortel kujuneks valimas käimine harjumuseks. Kui nad tunnetavad, et nende hääl loeb, siis suure tõenäosusega hakkavad nad valimas käima ka hiljem. Valimisea langetamist võime näha ka ühe vastumeetmena elanikkonna vananemisele, kuna see tasakaalustaks eri ühiskonnagruppide arvamuse olulisust. See, kui suur osa ühiskonnast saab otsuste tegemisel kaasa rääkida, näitab demokraatia laiapõhjalisust.

Samuti seob kohalikel valimistel hääletamine noori oma kodukohaga. Noored on teistest tihtipeale palju kriitilisemad ning just seda ongi vaja ühe kohaliku omavalitsuse arenguks. Loodan, et olukorras, kui noored saavad valida, otsustada, hakkavad kõik poliitikud veelgi enam mõtlema noorte heaolule ning sellele, et ka kõigil noortel oleks oma kodus hea, täisväärtuslik elukeskkond.

 

See sissekande postitati kategooriasse Arvamused. Lisa otselink järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Tere e-posti aadress ei avaldata. Vajalikud väljad on märgitud: *

*


*

Kasutada saab järgmisi HTML märksõnu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>